Wat is het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen

Overweegt u de installatie van zonnepanelen? Dan wil u wellicht graag weten hoeveel ze u opleveren en welk rendement u mag verwachten? We geven u hieronder een overzicht van de factoren die hierbij een rol spelen:

1. Type zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt als het percentage zonlicht dat kan worden omgezet in stroom. Zwarte, monokristallijne zonnepanelen hebben bij ideale omstandigheden een rendement van tussen 17 en 22%, terwijl dit bij polykristallijne panelen tussen 16 en 18% ligt. Daardoor zijn monokristallijne zonnepanelen tegenwoordig de standaard.

2. Piekvermogen

Het vermogen van zonnepanelen vergelijken we aan de hand van de eenheid “Piekvermogen”, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het piekvermogen, hoe hoger het rendement. Maar let wel op: het geafficheerde piekvermogen is het piekvermogen in ideale omstandigheden. Het werkelijke rendement ligt op ongeveer 85% van het piekvermogen.

3. Locatie

Hoe zonniger de locatie, hoe groter het rendement. In een zuiders land zal het rendement logischerwijze dus hoger liggen dan in België.

4. Omgevingstemperatuur

Vanaf een temperatuur hoger dan 25° Celsius wordt een rendementsverlies gemeten van ongeveer 0,4% per graad. Tijdens de warme zomermaanden brengen uw zonnepanelen dus minder op dan in koelere periodes.

5. Positionering

Een dak met een zuidelijke oriëntatie zorgt voor het beste rendement. Daarenboven worden de zonnepanelen altijd geplaatst in een hellingshoek van rond de 30°. Zo zijn oostelijk en westelijk gerichte daken nog altijd erg geschikt voor zonnepanelen. Bij een hellingshoek van 60° krijgt u algauw een rendementsverlies van 8%.

6. Schaduw

Zonnepanelen die geen direct zonlicht kunnen opvangen omdat ze constant in de schaduw liggen, brengen tot 20% minder op. Daarom onderzoeken we altijd grondig wat de beste plaatsingsopties zijn voor uw woning of gebouw en kijken we eventueel naar alternatieve plaatsingen.

Expertentip!

Onafhankelijk van het type zonnepanelen verliezen ze ongeveer 0,3 tot 1% rendement per jaar door slijtage. Dit is op jaarbasis te verwaarlozen, maar maakt op 25 jaar tijd wel degelijk een verschil. Laat daarom uw zonnepanelen regelmatig reinigen, zodat ze optimaal zonlicht blijven opvangen. En let bovendien op de garantie. Bij Smart Green Energy zorgen we voor de beste kwaliteit en garanties voor alle groene oplossingen in ons assortiment.

Wil u meer informatie? Contacteer ons of boek een vrijblijvende afspraak in onze agenda. Onze experten staan voor u klaar.

Zet de stap naar groener en slimmer!

Maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte. Wij komen persoonlijk bij u langs voor een advies op maat van uw behoeften.

Contacteer ons

Stuur een bericht

9 + 12 =