Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Thuisbatterij, Zonnepanelen

Dat zonnepanelen een duurzame en slimme investering zijn, is intussen wel duidelijk. Maar natuurlijk wil u graag weten wat de terugverdientijd voor uw investering wordt. In een vorig artikel vertelden we al welke factoren de rendabiliteit van uw investering mee bepalen.

Bij de berekening van de terugverdientijd speelt echter nog een factor een hele belangrijke rol: uw zelfconsumptie of de hoeveel elektriciteit die u verbruikt die rechtstreeks geproduceerd wordt door uw zonnepanelen.

Om een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar te bereiken, dient u ongeveer 50% van uw verbruik op te wekken door uw zonnepanelen. De opgewekte stroom die u niet zelf verbruikt, wordt namelijk terug op het net geïnjecteerd. Wanneer u daarna bijkomende stroom nodig hebt, koopt u deze terug van het net. Hoe meer stroom u dus zelf kan genereren én meteen kan verbruiken, hoe voordeliger en hoe korter de terugverdientijd van uw investering.

De hamvraag is dus: Hoe kan u zorgen voor een zo hoog mogelijke zelfconsumptie?

  1. Zorg ervoor dat de capaciteit van uw zonnepanelen is aangepast aan uw werkelijke verbruik.
  2. Pas uw verbruiksmomenten aan: zet uw masmachine overdag aan, laadt uw wagen op wanneer u overdag thuis bent, enz.
  3. Installeer een thuisbatterij om de gegenereerde stroom van uw zonnepanelen in op te slaan wanneer u ze niet meteen kan verbruiken. Zo vermijd u dat uw teveel aan stroom terug op het net wordt geïnjecteerd en kan u deze verbruiken wanneer de zon niet schijnt.

Wil u graag meer informatie over de installatie van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij? Contacteer ons of plan een vrijblijvende kennismaking in onze agenda. We geven u graag een persoonlijk advies.

Zet de stap naar groener en slimmer!

Maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte. Wij komen persoonlijk bij u langs voor een advies op maat van uw behoeften.

Contacteer ons

Stuur een bericht

6 + 5 =