Wat is een thuisbatterij?

Thuisbatterij, Zonnepanelen

Een thuisbatterij is bij voorkeur een onderdeel van uw fotovoltaïsche installatie (zonnepanelen in combinatie met een omvormer) en zorgt ervoor dat de geproduceerde energie van uw zonnepanelen wordt opgeslagen wanneer u ze niet meteen verbruikt. Zo kan u deze stroom onder andere verbruiken wanneer uw zonnepanelen geen stroom genereren, bijvoorbeeld ’s nachts.

Een thuisbatterij is in combinatie met zonnepanelen ideaal om uw zelfconsumptie te vergroten en dus de terugverdientijd van de investering voor uw fotovoltaïsche installatie te verkorten. Volledig onafhankelijk worden van het stroomnet is echter nog niet mogelijk, hoewel 75% onafhankelijkheid toch al aardig in de buurt komt.

De investering in een kwalitatieve thuisbatterij is dan ook aanzienlijk. Reken hiervoor op een investering van tussen de 5000 en 11000 Euro. We zetten de voordelen en de terugverdientijd voor u in een overzicht.

Voordelen van een thuisbatterij

  • Een lagere energiefactuur omdat u minder stroom van het net moet afnemen en omdat u minder afhankelijk bent van schommelende energieprijzen
  • Optimale benutting van de capaciteit van uw zonnepanelen: de stroom die u opwekt, wordt optimaal verbruikt of opgeslagen
  • De opgeslagen stroom kan gebruikt worden voor het opladen van uw elektrische of hybride wagen
  • U injecteert minder energie terug op het net, maar verbruikt de energie wanneer u ze nodig heeft
  • U kan uw verbruik beter spreiden doorheen de dag en nacht

Investeert u bovendien in een slimme thuisbatterij, dan wordt uw voordeel nog groter. Een batterij met slimme sturing zorgt er namelijk voor dat ze geoptimaliseerd wordt opgeladen en stroom vrijgeeft of terug op het net injecteert wanneer dat interessant is.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van uw investering in een thuisbatterij is afhankelijk van de opbrengst van uw zonnepanelen, uw verbruik en de capaciteit en levensduur van de batterij. De levensduur van een thuisbatterij is momenteel gemiddeld zo’n 15 jaar.

Vandaag de dag wordt er steeds vaker gekozen voor de installatie van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen, om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet of als toekomstgerichte investering. Het is echter belangrijk om een expert te raadplegen voor u de afweging maakt, zodat u een goed zicht heeft op de voordelen in uw situatie.

Contacteer ons voor een vrijblijvend en persoonlijk advies. We komen graag bij u langs.

Zet de stap naar groener en slimmer!

Maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte. Wij komen persoonlijk bij u langs voor een advies op maat van uw behoeften.

Contacteer ons

Stuur een bericht

15 + 3 =