Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2023?

Zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid en energie-efficiëntie steeds belangrijker worden, zijn en blijven zonnepanelen een populaire keuze voor wie op zoek is naar groene en duurzame energieoplossingen.

Maar is het nog steeds rendabel om in zonnepanelen te investeren in 2023? We zetten alle doorslaggevende elementen voor u op een rijtje:

  1. Terugverdientijd: Over het algemeen is de terugverdientijd voor zonnepanelen in België momenteel ongeveer 5 à 6 jaar.
  2. Levensduur van de zonnepanelen: Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 à 30 jaar mee.
  3. Besparing op uw energiekosten: Uw energiekosten dalen fors en u bent minder afhankelijk van de schommeling van energieprijzen in de markt. Dit is doorgaans de belangrijkste reden waarom er gekozen wordt voor zonnepanelen.
  4. Beschikbare premies en subsidies: In Vlaanderen komt u tot 31 december 2023 in aanmerking voor een investeringspremie tot €750, waardoor de terugverdientijd nog korter wordt.
  5. Belastingvoordeel: Tot 31 december 2023 verlaagt de overheid de belasting op zonnepaneelaankopen van 21% naar 6%.
  6. EPB-normen: Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om aan de EPB-normen te voldoen.
  7. Teruglevering van energie: Als u een digitale meter hebt of er binnenkort een krijgt en in Vlaanderen woont, kan u overtollige zonne-energie terugleveren aan het net en compensatie ontvangen via een terugleveringscontract.

Kortom, het blijft het dus zeker nog de moeite om te investeren in zonnepanelen in 2023. En dit blijft zeker het geval ook al worden de investeringspremie van de Vlaamse Overheid en de belastingverlaging stopgezet vanaf 1/1/2024.

Nog meer vragen? Contacteer ons of boek een vrijblijvende afspraak in onze agenda. We kijken graag samen met u naar de beste en meest rendabele oplossing voor uw woning of gebouw.

Zet de stap naar groener en slimmer!

Maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte. Wij komen persoonlijk bij u langs voor een advies op maat van uw behoeften.

Contacteer ons

Stuur een bericht

14 + 8 =