Een fotovoltaïsche installatie heeft twee belangrijke onderdelen: zonnepanelen en een omvormer die met elkaar verbonden zijn. Hieronder vindt u een overzicht van wat u mag verwachten bij een installatie.
1. Voorbereiding
Voorafgaand aan de installatie van zonnepanelen dient u er zeker van te zijn dat het dak van uw woning of gebouw in goede conditie verkeert. Schakel een expert in om er zeker van te zijn en zodat u zich achteraf geen zorgen hoeft te maken. We brengen u graag in contact met onze partner Dakwerken Schuermans.
Zorg op de dag zelf van de installatie dat de elektriciteitskasten makkelijk bereikbaar zijn en dat ons team van installateurs voldoende elektrische aansluitingen ter beschikking hebben voor alle apparatuur.
2. Montage
De montage van de zonnepanelen gebeurt in 3 fases:
- Draagstructuur: De zonnepanelen worden op een draagstructuur bevestigd en verankerd, zodat ze stevig vast blijven zitten. De draagstructuur zorgt tevens voor ventilatie van de zonnepanelen.
- Zonnepanelen: De zonnepanelen worden stevig aan de draagstructuur vastgemaakt met klemmen en schroeven.
- Aansluiting: De panelen worden vervolgens aan elkaar vast gemaakt met connecteren en ten slotte aan de omvormer gekoppeld (die nodig is om de opgewekte energie om te zetten in energie die bruikbaar is voor consumptie in uw woning of gebouw).
3. Omvormer
De omvormer wordt meestal onder het dak geplaatst: zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen, of zo dicht mogelijk bij de meterkast. Meestal staat de omvormer dicht bij de meterkast, omdat dit gemakkelijker en goedkoper is, en omdat de AC-verliezen zo beperkt blijven.
4. Aansluiting
Er zijn twee verschillende kabels nodig bij de installatie:
- De gelijkstroomkabel loopt van de zonnepanelen naar de omvormer. Deze kabel is voorzien van extra isolatie en is bestand tegen UV-stralen omdat de kabel grotendeels buiten ligt.
- De wisselstroomkabel loopt van de omvormer tot de elektriciteitskast. Tussen de omvormer en de elektriciteitskast wordt een bijkomende zekering geplaatst, eventueel in de bestaande kast.
We zorgen bij installatie ook voor de wettelijk verplichte aarding van de installatie.
5. Keuring
Voor u de zonnepanelen in gebruik kan nemen, zorgen wij als installateur voor de verplichte AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) van uw installatie. Met deze keuring wordt gecontroleerd of de installatie aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Deze service is inbegrepen in de offerte.
Wil u graag meer informatie over het verloop van de installatie? Contacteer ons of boek een vrijblijvende kennismaking in onze agenda. We komen graag bij u langs.