Welke soorten laadpalen zijn er voor mijn elektrische wagen?

Laadpalen

U heeft of overweegt een hybride of elektrische wagen? Dan wil u zeker het comfort van een eigen laadpunt thuis. In dit artikel geven we u graag een overzicht van alle opties.

1. Opladen via het stopcontact

In principe is het mogelijk om uw wagen op te laden via het stopcontact. Maar hier zijn ook een aantal belangrijke nadelen aan verbonden:

  • Het duurt lang voor je wagen volledig is opgeladen. Reken gemiddeld op zo’n 12 km per uur.
  • Er bestaat een kans op oververhitting.
  • U mag geen verlengkabel gebruiken, dus het stopcontact moet bereikbaar zijn via een voldoende lange aangepaste kabel.

2. Laadpaal of wallbox

U kan er ook voor kiezen een laadpaal of wallbox te installeren. Beide hebben dezelfde functie, alleen wordt de wallbox bevestigd aan een muur en staat een laadpaal verticaal op de grond. De keuze is meestal afhankelijk van hoeveel plaats u heeft en wat uw persoonlijke voorkeur draagt.

Het grootste voordeel van uw eigen laadpaal thuis is de snelheid waarmee u uw wagen volledig en veilig kan opladen zonder uw installatie te overbelasten. Bovendien ligt de het stroomtarief aanzienlijk lager dan wanneer u een publiek laadpunt gebruikt.

De kostprijs voor het toestel en de installatie bedraagt gemiddeld tussen de 500 en 2000 Euro.

3. Slimme laadpaal

Wil u uw verbruik optimaliseren? Kies dan voor een slimme laadpaal. Deze is iets duurder dan een gewone laadpaal, maar zorgt voor zuinigere en efficiëntere laadbeurten. Zeker in combinatie met zonnepalen en een thuisbatterij is dit de meest aangeraden optie.

Wat doet een slimme laadpaal?

  • Hij bepaalt de laadsnelheid afhankelijk van hoeveel stroom er nodig is in huis. Zo blijft uw piekverbruik onder controle.
  • De installatie houdt rekening met uw persoonlijke voorkeuren en noden. Zo kan u bijvoorbeeld instellen dat u liefst gebruik maakt van stroom opgewekt door uw zonnepanelen, of tegen wanneer de wagen volledig opgeladen moet zijn, …
  • U kan uw stroomverbruik in detail opvolgen via een app. Dat kan onder andere interessant zijn om de gemaakte kosten door te rekenen aan uw werkgever.

De kostprijs voor het toestel en de installatie bedraagt gemiddeld tussen 1200 en 3200 Euro.

Waar moet u op letten wanneer u een laadpaal installeert?

Laat u adviseren door een expert voor u beslist om een laadpunt thuis te installeren, zodat eerst het type en de grootte van uw elektriciteitsaansluiting kan gecontroleerd worden.

Wanneer u thuis een laadpunt installeert met een vermogen van 5 kVA of meer, bent u ook verplicht deze te laten registreren zodat netbeheerders een zicht krijgen op het verbruik om overbelasting te voorkomen.

Heeft u geen oprit of garage? Dan kan er helaas geen laadpunt geïnstalleerd worden en bent u genoodzaakt publieke laadpunten op te zoeken.

We maken graag tijd om u persoonlijk te adviseren. Maak een afspraak in onze agenda voor een vrijblijvende kennismaking en advies.

Zet de stap naar groener en slimmer!

Maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte. Wij komen persoonlijk bij u langs voor een advies op maat van uw behoeften.

Contacteer ons

Stuur een bericht

12 + 6 =